ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Η ΕΛΠΙΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ. ΖΗΤΩ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΖΗΤΩ Η ΕΕ, ΖΗΤΩ ΤΟ ΝΑΤΟ. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΝΕΟΙ» ΠΕΜΠΤΟΦΑΛΑΓΓΙΤΕΣ

Απο http://kokkinostupos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_6359.html

Ζήτω ο ΣΕΒ!
Ζήτω η ΕΕ!
Ζήτω το ΝΑΤΟ!
Ζήτω η Αλλαγή!

Απλά μαθήματα αστικής διαχείρισης από τον Γιάννη Βαρουφάκη

Από το tvxs

«Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει την Ελλάδα» είναι ο τίτλος άρθρου των σημερινών New York Times που συνυπογράφουν ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο διάσημος συνάδελφος του καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρειθ. Γραμμένο με αφορμή το λουκέτο στην ΕΡΤ, το άρθρο αναφέρεται στην κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, για να καταλήξει στο συμπέρασμα: «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι η καλύτερη ελπίδα της Ευρώπης».

« Η κρίση θα μπορούσε να φέρει την αριστερή αντιπολίτευση στην εξουσία, κάτι που δεν θα είναι κακό για την Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα στην περιφέρεια της Ευρώπης βαθαίνουν την κρίση, απειλώντας την ευρωπαϊκή συνοχή και την ανάπτυξη. Μια ελληνική κυβέρνηση που απορρίπτει αυτή την αυτοκαταστροφική πολιτική περισσότερο θα βοηθήσει παρά θα κάνει κακό».

Λόγω της κρίσης στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να γίνει πρωθυπουργός, συνεχίζει το άρθρο. «Αν τα καταφέρει, δεν θα απειληθούν ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ ή να διώξει τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Φυσικά, η αμερικανική συνενοχή στην ελληνική δικτατορία του 1967-1974 δεν έχει ξεχαστεί. Και είναι φυσιολογικό κάθε ελληνική κυβέρνηση να διαφωνεί ως ένα βαθμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με τη Μέση Ανατολή. Αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας είναι σήμερα η Ευρώπη και ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να ξεκινήσει διαμάχες με τις ΗΠΑ.

Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα θα έβλεπε με τρόμο μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά οι τράπεζες και τα hedge funds γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους κατέχουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενώ το υπόλοιπο κρατούν επενδυτές γιατί γνωρίζουν ότι θα αποπληρωθεί. Το μεγάλο κεφάλαιο αναρωτιέται τι θα συμβεί σε άλλες χώρες, αν ένα αριστερό κόμμα κερδίσει στην Ελλάδα. Πρόκειται για φυσιολογική αντίδραση των τραπεζιτών. Αλλά θα αποτελούσε στρατηγικό, κοντόθωρο σφάλμα της αμερικανικής κυβέρνησης, αν υιοθετούσε μια ανάλογη στάση.

Πράγματι, αυτή τη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι η καλύτερη ελπίδα της Ευρώπης. Οι Έλληνες δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το ευρώ ούτε να δουν την ευρωζώνη να διαλύεται. Γνωρίζουν επίσης ότι η προσέγγιση της Ευρώπης στην κρίση, με την όλο και πιο σκληρή λιτότητα και μεγαλύτερα δάνεια, έχει αποτύχει πανηγυρικά.

Εάν αυτές οι πολιτικές δεν αλλάξουν, η συνολική κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας είναι επικείμενη. Οι βασικές απαιτήσεις για τη αλλαγή (της σημερινής κατάστασης-ΣΣ) μπορούν να ικανοποιηθούν από τις υφιστάμενες ευρωπαϊκές συνθήκες. Περιλαμβάνουν μια αμοιβαιότητα στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, με την μεσολάβηση της ΕΚΤ. Αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών τραπεζών από ένα Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος πρέπει να μετασχηματιστεί σε κάτι ανάλογο με τον μηχανισμό που υιοθετήθηκε στις ΗΠΑ μετά την κρίση, ένα πρόγραμμα επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας, καθώς και μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κοινωνικής και της ανθρωπιστικής κρίσης, με την ενίσχυση της ασφάλισης των ανέργων, βασικές συντάξεις, εγγύηση των καταθέσεων και βασικών υπηρεσιών όπως η εκπαίδευση και η υγεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να καταπολεμήσει την πείνα και το ξενοφοβικό νεο-ναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, με σχολικά γεύματα και δελτία τροφίμων. Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει αυτές τις μεταρρυθμίσεις και τη σωτηρία του ευρωπαϊκού σχεδίου. Και αυτό μπορεί να είναι μόνο καλό για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εκστρατεία για την αλλαγή των λαθεμένων πολιτικών της ΕΕ έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα, μια μικρή, υπερήφανη χώρα που έχει, στο παρελθόν, χαρίσει αρκετές ιδέες στον κόσμο – συμπεριλαμβανομένης μιας, της κυβέρνησης από τον λαό, που μας αρέσει να αποκαλούμε από την ελληνική ονομασία της», καταλήγει το βαρυσήμαντο άρθρο των δύο καθηγητών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s