Η απάτη για την Ε.Ε. – Τάκης Φωτόπουλος (Ανταλλαγή μεταξύ μπλοκερ της Περιεκτικής Δημοκρατίας και του Επαμ)

Απο το μπλοκ: http://ikonikos.blogspot.gr/

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 31 Μαρτίου 2013

http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/greek/grE/gre2013/2013_03_31.html

Η καταστροφή των λαϊκών στρωμάτων στην Κύπρο που μόλις ξεκίνησε—ενώ η καταστροφή των αντίστοιχων στρωμάτων στην Ελλάδα εντείνεται—θα ήταν ανέφικτη, εάν δεν υπήρχε μια μαζική εξαπάτηση (εσκεμμένη ή μη) για τις πραγματικές αιτίες της και τον τρόπο εξόδου από αυτή. Και αυτό, γιατί και στις δύο περιπτώσεις, το δίλημμα που έβαλαν οι ξένες και ντόπιες ελίτ, το δέχτηκαν, ρητά ή σιωπηρά, όχι μόνο τα πολιτικά κόμματα που τις εκπροσωπούν («μνημονιακά»), αλλά και τα κόμματα και οργανώσεις που υποτίθεται εκπροσωπούν τα λαϊκά στρώματα («αντιμνημονιακά» κ.λπ.)—εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις που απορρίπτουν μεν αυτό το ψευτοδίλημμα αλλά υιοθετούν συγχρόνως πολιτικές λύσεις που καταδικάζουν τα στρώματα αυτά στην επ’ αόριστο αναμονή για τη λαϊκή εξουσία. Κατά τη γνώμη μου, αυτή η μαζική εξαπάτηση είναι η βασική αιτία που δημιούργησε μια απίστευτη σύγχυση στα στρώματα αυτά, τα οποία δεν βλέπουν πια για ποιο πραγματοποιήσιμο στόχο να παλέψουν για να βγουν από την καταστροφική κρίση. Έτσι, ο καθημερινός αγώνας για την επιβίωση στον οποίο έχουν καταδικάσει τα λαϊκά στρώματα οι ελίτ σήμερα, σε συνδυασμό με τη σύγχυση, έχουν οδηγήσει σε μια πρωτόγνωρη παραίτηση μπροστά στην μαζική επίθεση που αντιμετωπίζουν, η οποία εντείνεται όσο ολοκληρώνεται η διαδικασία της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.
Το ψευτοδίλημμα που έβαζαν οι ελίτ στα λαϊκά στρώματα, τόσο στην Ελλάδα πριν τρία χρόνια, όσο και στην Κύπρο σήμερα, είναι το εξής: άτακτη χρεοκοπία και οικονομική (αν όχι και εθνική) καταστροφή ή μια επώδυνη «λύση» που θα αποτρέψει την καταστροφή. Στην πραγματικότητα βέβαια τα λαϊκά στρώματα ήδη ζουν μια οικονομική καταστροφή, έστω και αν η χρεοκοπία τους δεν είναι «άτακτη» αλλά πολύ «τακτική», αφού ξέρουν εκ των προτέρων πότε και πώς θα χάσουν το μισό εισόδημα ή την σύνταξή τους, ή τη δουλειά και τη στέγη τους, ή κάθε πραγματική ιατρική περίθαλψη και εκπαίδευση, ενώ άλλοι διερωτώνται εάν αξίζει μια πανάθλια ζωή που τους καταστρέφει κάθε ελπίδα. Όσον αφορά τον κίνδυνο εθνικής καταστροφής, φαίνεται κάποιοι ξέχασαν ότι Ελλάδα και Κύπρος ανήκαν στη Δύση τον καιρό του Αττίλα!
Και είναι ψευτοδίλημμα, γιατί βασίζεται σε μια μεγάλη απάτη: ότι δεν υπάρχει ζωή παρά μόνο μέσα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, ή γενικότερα μέσα στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Όμως, πριν μόλις 40 χρόνια, ο κάθε λαός είχε πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα από σήμερα (όχι βέβαια πλήρη δυνατότητα που είναι αδύνατη μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα οικονομίας της αγοράς) να ελέγχει τι και πώς και για ποιον παράγει και αν θα έχει κοινωνικές υπηρεσίες που καλύπτουν βασικές ανάγκες για όλους, και όχι μόνο για τους προνομιούχους. Σήμερα, είναι η παγκόσμια αγορά που δίνει απαντήσεις σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα για τη ζωή μας: δηλαδή, βασικά, μερικές εκατοντάδες πολυεθνικές επιχειρήσεις που ελέγχουν το παγκόσμιο εμπόριο, τις επενδύσεις και την παραγωγή, έχουν επιβάλλει το άνοιγμα και την απελευθέρωση των αγορών εμπορευμάτων και κεφαλαίου (με αποτέλεσμα τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις) και την Κινεζοποίηση της εργασίας (που την βαφτίζουν «ελαστικοποίηση»). Όμως, ούτε η Ελληνική ούτε η Κυπριακή οικονομία ήταν έτσι παρασιτικές, όπως σήμερα, πριν την ενσωμάτωση τους στην παγκοσμιοποιημένη αγορά και την ΕΕ.
Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας λαός δεν έχει τη δύναμη να αποκοπεί από τη ραγδαία παγκοσμοποιούμενη αγορά, ξεπερνώντας τις ελίτ του που βολεύονται μέσα σε αυτήν, και να στηριχτεί στις δικές του και μόνο δυνάμεις για να δώσει τις βασικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, τότε θα χάσει τελικά κάθε οικονομική και εθνική κυριαρχία. Και αυτό, γιατί εκτός από τα μητροπολιτικά κέντρα που είναι τα μόνα που βρίσκονται σε σχέσεις πραγματικής αλληλεξάρτησης μεταξύ τους, εφόσον εκεί εδράζονται οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι υπόλοιπες χώρες και λαοί έχουν καταδικαστεί στη θέση των τυπικών ή άτυπων προτεκτοράτων.[1] Ο Ισραηλινός πρόεδρος Πέρες περιέγραψε γραφικότατα πριν λίγες εβδομάδες, καταχειροκροτούμενος από το Ευρω-κοινοβούλιο, πώς θα λειτουργεί η παγκοσμιοποιημένη οικονομία που θα διαχειρίζεται μια παγκόσμια διακυβέρνηση (δηλ. η υπερεθνική ελίτ). Την ίδια στιγμή βέβαια κάποιοι παλαιολιθικοί «Μαρξιστές», οι οποίοι προφανώς ζουν κάπου στις αρχές του περασμένου αιώνα, μιλούν ακόμη για «ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις», μην έχοντας πάρει είδηση ότι σήμερα η βασική σύγκρουση είναι μεταξύ θυτών και θυμάτων της παγκοσμιοποίησης, σε Βορρά και Νότο!


Τέλος υπάρχουν και αυτοί στην «Αριστερά» που όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν το ψευτοδίλημμα, αλλά και εξαπατούν συνειδητά ότι είναι δυνατή μια «άλλη» πολιτική που θα μπορούσαν να επιβάλουν στην «κακή» Μέρκελ οι σοσιαλιστές μαζί με τους λαούς του Νότου. Προφανώς, «δεν είδαν» ότι στη καταστροφή της Κύπρου συνέβαλαν αποφασιστικά οι σοσιαλιστές, Οικολόγοι κ.λπ. του Βορρά, σε αγαστή σύμπνοια με τους εκπρόσωπους του Νότου! Τέλος, όσον αφορά στην αποπροσανατολιστική θέση τμήματος της Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΠΑΜ, ΕΛΕ, Αλαβάνος, Λαπαβίτσας, Βατικιώτης κ.α.) για έξοδο μόνο από το Ευρώ αλλά όχι και από την ΕΕ, αντικειμενικά, δεν είναι παρά άλλη μια απόπειρα εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, αφού το άνοιγμα και η απελευθέρωση των αγορών επιβλήθηκαν από την ίδια την ΕΕ. Η έξοδος επομένως από το Ευρώ, χωρίς παράλληλη μονομερή έξοδο από την ΕΕ, θα ήταν καταστροφική τόσο βραχυπρόθεσμα, αφού δεν θα επέτρεπε τις απαιτούμενες αλλαγές για ριζική οικονομική αναδιάρθρωση, όσο και μακροπρόθεσμα αφού θα απέκλειε την οικονομική αυτοδυναμία—δηλαδή την προϋπόθεση απεξάρτησης από τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.

(Από σήμερα, 31/3/2013 και κάθε Κυριακή, ο Τ. Φωτόπουλος θα αρθρογραφεί στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/

[1] Βλ. Η Ελλάδα ως προτεκτοράτο της Υπερεθνικής Ελίτ (Γόρδιος , 2010)

Ακολουθεί σχόλιο του ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ-ΕΠΑΜ στο άνω κείμενο του Τ.Φ. και απαντήσεις μου υπό μορφή σχολίων:

Σχόλιο «ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑΣ-ΕΠΑΜ»: Ο κ. Φωτόπουλος δεν θα πρέπει να κατατάσσει μετωπικές πολιτικές οργανώσεις που απευθύνονται στο σύνολο του Ελληνικού Λαού και στα γνήσια πατριωτικά και δημοκρατικά του αισθήματα, σε οποιαδήποτε θέση του «πολιτικού τόξου», χαρακτηρίζοντας το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (ΕΠΑΜ), ως «Αριστερά». Επίσης, δεν θα πρέπει να παραχαράσσει την με απόλυτη σαφήνεια διατυπωμένη θέση του Μετώπου, τόσο αναφορικά με το ευρώ, όσο και με την Ε.Ε.. Ας ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στα κείμενά μας.

σχόλια:

ikonikos31 Μαρτίου 2013 – 9:59 μ.μ.
Γράφει κάποιο επίσημο κείμενο του ΕΠΑΜ για ΑΜΕΣΗ έξοδο από την ΕΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με το Ευρώ; Τα «προτάγματα» του ΕΠΑΜ που είναι αναρτημένα ως προμετωπίδα στις σελίδες του ΕΠΑΜ, κάθε άλλο παρά λόγο για άμεση έξοδο από την ΕΕ λένε και αυτό το παιχνίδι παίζει ο κ. Καζάκης εδώ και 2-3 χρόνια από τότε που εμφανίστηκε στο πολιτικό σκηνικό. Ποιον κοροϊδεύει λοιπόν ο κ. Καζάκης τόσο καιρό και γιατί ανέχονται την εξαπάτηση τα στελέχη και η βάση του ΕΠΑΜ; Φτάνει πια με τις μεζοβέζικες ρητορείες και τους εξυπνακισμούς για να «πιάσουν» κάποιοι το μέσο όρο. Χωρίς να σπάσουν αβγά κίνημα κατά της Παγκοσμιοποίησης και της ΕΕ δεν γίνεται, αριστερό ή πατριωτικό, ή όπως θες πείτε το…
ikonikos31 Μαρτίου 2013 – 10:07 μ.μ.
Και να δούμε και συγκεκριμένα τι «παραχάραξη» κάνει το άρθρο. Στο «Τι είναι το ΕΠΑΜ» που είναι κεντρικό άρθρο του κ. Καζάκη που φιλοξενείτε στη σελίδα σας, στο τι πρέπει να κάνει η διακυβέρνηση που προτείνει (και αφού ρητορεύει δήθεν κατά της ΕΕ και του Ευρώ και της Παγκοσμιοποίησης στο κείμενο), την ΕΕ και την Παγκοσμιοποίηση τις τρώει η…μαρμάγκα και γράφει ο κ. Καζάκης:

«Όπως κι αν γίνει η ανατροπή, το κίνημα αυτό οφείλει να αναδείξει μια μεταβατικού τύπου προσωρινή διακυβέρνηση της χώρας, η οποία θα εδράζεται όχι τόσο στο κοινοβούλιο, αλλά απευθείας στον οργανωμένο λαό, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή μετάβαση σε μια νέα δημοκρατική έννομη τάξη.
Η διακυβέρνηση αυτή οφείλει να προχωρήσει άμεσα στα εξής:
• Στην καταγγελία όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει παράνομα το υπάρχoν πολιτικό σύστημα στο όνομα του λαού και έχουν καταστρατηγήσει κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας και εθνικής ανεξαρτησίας.
• Στην καταγγελία του χρέους ως παράνομου, ειδεχθούς, τοκογλυφικού, απόλυτα καταχρηστικού και επομένως να προχωρήσει στο άμεσο σταμάτημα της εξυπηρέτησής του.
• Στην έξοδο της χώρας από την μέγγενη της ΟΝΕ, ώστε με όπλο το εθνικό νόμισμα να θωρακίσει την οικονομία απέναντι σε πιέσεις, απειλές και επιθέσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό.
• Σε μια ταχύτατη ανάταξη του δημόσιου, των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων στην εργασία ώστε να υπάρξει μια δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας πρώτα και κύρια στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και ευρύτερα.
• Στην απόδοση δικαιοσύνης μετά από ενδελεχή έρευνα, χωρίς στεγανά και απόρρητα, ολόκληρης της δημοσιονομικής διαχείρισης, σε όλους εκείνους που συνέβαλαν στην διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και στην χρεοκοπία της χώρας.
• Στην προκήρυξη εκλογών για την άμεση σύγκληση Συντακτικής Συνέλευσης με ενιαίο μέτρο και ευρύτατη λαϊκή αντιπροσώπευση, η οποία θα έχει μοναδικό αντικείμενο την σύνταξη και ψήφιση νέο δημοκρατικού θεμελιώδους νόμου του κράτους, δηλαδή νέου Συντάγματος.
»

ΜΟΚΟ λοιπόν για άμεση έξοδο από την ΕΕ ο κ. Καζάκης. Αλλά από το να λέμε φανφαρόνικες αερολογίες «κατά της ΕΕ» είμαστε πρώτοι…
ikonikos31 Μαρτίου 2013 – 10:10 μ.μ.
Στην «Ιδρυτική Διακήρυξη» του ΕΠΑΜ που πάλι φιλοξενείτε φάτσα κάρτα στο site σας, η μόνη αναφορά στα «προτάγματα» του ΕΠΑΜ σε σχέση με την ΕΕ είναι

«Αναθεώρηση των σχέσεών μας με την ΕΕ με πρώτο βήμα την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ»

Ακριβώς λοιπόν η απάτη που αποκαλύπτει το άρθρο του κ. Φωτόπουλου: Ότι το ΕΠΑΜ μιλάει για έξοδο από το ευρώ χωρίς παράλληλα να γίνει έξοδο από την ΕΕ, κάτι που θα είναι καταστροφικό, όπως αποδεικνύει το άρθρο. Κατά τα άλλα, αποτελεί «παραχάραξη» ο δικολαβισμός του ΕΠΑΜ του κ. Καζάκη…

ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ Ε.ΠΑ.Μ.31 Μαρτίου 2013 – 11:04 μ.μ.
@ikonikos,
θυμίζεις εκείνο τον παλιό Κνίτη, που όταν του έδειχναν το φεγγάρι αυτός κοίταγε το δάκτυλο. Όντως στην Ιδρυτική μιλούσαμε για έξοδο από την ΟΝΕ, ως πρώτο βήμα, το δεύτερο; Ήδη όμως από το πρώτο συνέδριο, πέρσι τον Απρίλη, και για όσους δεν κατάλαβαν, το ΕΠΑΜ τοποθετείται καθαρά για ρήξη με την ευρωένωση.
Βεβαίως υπάρχουν και οι «γεροντοκόρες» του εγχειριδιακού σχολαστικισμού που πιάνονται από λέξεις, για να δικαιώσουν τη δική τους μοναδική αλήθεια. Διαστρεβλώνουν έτσι, τις θέσεις και τις απόψεις αυτών που διαλέγουν ως αντιπάλους, υπηρετώντας επί της ουσίας είτε ακούσια, είτε εκούσια, το σύστημα το οποίο υποτίθεται ότι αντιμάχονται. Γι’ αυτούς, δεν έχουμε να πούμε πολλά, άξιος ο μισθός τους! Το καθεστώς έχει ανάγκη από συνειδητούς, ή και ασυνείδητους πράκτορες.
ikonikos31 Μαρτίου 2013 – 11:22 μ.μ.
Αντί να απαντήσεις επί της ουσίας και με συγκεκριμένα ΧΩΡΙΑ όπως εγώ για το ΠΟύ ΛΕΕΙ ΤΟ ΕΠΑΜ ΕΠΙΣΗΜΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ, μας βγάζεις «ΚΝΙΤΕΣ» ακριβώς όπως συνηθίζει η σούπα που πρεσβεύει το ΕΠΑΜ και όπως τα κολλητήκια σας με την ΕΛΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ σας επιτρέπουν για να μη χάσετε και τις σχετικές σας «γνωριμίες».

Οι σούπες και οι σουπιές λοιπόν ας κάνουν συμμαχία με την εκφυλισμένη «Αριστερά» και να μη δικολαβούν ύπουλα όπως ο κ. Καζάκης και οι εθνικιστές Ινστρούχτορες του ΕΠΑΜ γιατί δεν είναι όλοι ανόητοι να είναι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ όπως οι ηγετίσκοι του ΕΠΑΜ. ΟΚ;

Για τα υπόλοιπα, να ξεκαθαρίσετε πρώτα τι θέλετε και να μάθετε να γράφετε κάνα σοβαρό κείμενο με αρχή και τέλος για την πρόταση εξουσίας που έχετε (λαϊκή βέβαια, όχι με αρχηγούς…απόστρατους!) και μην ψαρεύετε σε θολά νερά γιατί δεν θέλουμε όλοι να είμαστε λοβοτομημένοι για να τα χουμε καλά με όλους και να έχουμε κολλητήκια με όλους (από ΕΛΕ, πλατείες, ΣΥΡΙΖΑ, «αναρχικούς» κτλ. μέχρι τους αξιωματικούς του στρατού και της αστυνομίας). Έλεος πια.

ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ Ε.ΠΑ.Μ.31 Μαρτίου 2013 – 11:42 μ.μ.
@ikonikos, ο καθένας ό,τι μπορεί. Εμείς αυτά μπορούμε, αυτά εκθέτουμε δημόσια και δεχόμαστε την κριτική, ή την επιδοκιμασία. Ο κόσμος δεν είναι πρόβατο καταλαβαίνει περισσότερα από ό,τι νομίζουν ορισμένοι. Αυτό ενοχλεί λιγάκι έ;
Να δούμε εσύ τι εκφράζεις και τι απήχηση έχει αυτό στον κόσμο. Προφανώς καμία, γι’ αυτό και βράζεις στο ζουμί σου ασχολούμενος μαζί μας.
Απαντήσεις
ikonikos1 Απριλίου 2013 – 12:01 π.μ.
Για την ταμπακιέρα ουδέν φυσικά…Ούτε μιλάει πουθενά για άμεση έξοδο από την ΕΕ που δημιουργεί την καταστροφή, αλλά και ούτε λέει τι θα κάνουμε αν βγούμε από την ΕΕ. Εμείς μιλάμε για Αυτοδύναμη Οικονομία και έχουμε προτείνει ολόκληρο πρόγραμμα ανασύστασης της παραγωγικής δομής της χώρας προς όφελος του λαού, έξω από την καπιταλιστική Παγκοσμιοποίηση…

Και πριν τολμήσεις να ξαναμιλήσεις για πράκτορες (για το κνίτες χ….κα), θα έπρεπε πρώτα να μας πεις εσύ και ιδίως τα αφεντικά σου, πώς ο κ. Καζάκης οργώνει τόσο καιρό όλη την Ελλάδα και συντηρεί ραδιοσταθμούς και εφημερίδες; Πώς εμφανίστηκε ουσιαστικά ουρανοκατέβατος πριν 3 χρόνια με τις πλατείες; Με τι κονδύλια κάνει όλες αυτές τις εκστρατείες; Τι επαγγέλλεται ο κ. Καζάκης για πες μας.. Σα δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ, αριβίστες μεσοαστοί βολεψάκηδες, που θα μας πείτε και πράκτορες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s